Czy frytura może być zdrowa, czyli kontrowersje dotyczące smażenia

Czy frytura może być zdrowa, czyli kontrowersje dotyczące smażenia

Smażone potrawy mają specyficzny, lubiany przez konsumentów smak. Nie da się go osiągnąć, stosując inne techniki obróbki żywności. Nowoczesne smażenie nie jest aż tak szkodliwe dla naszego zdrowia, jak jeszcze dekadę temu. Wystarczy stosować produkty typu Maestro Gold, aby potrawy były lżejsze do strawienia i nie traciły swoich właściwości odżywczych. Jaki jest skład frytury i jej wpływ na nasze zdrowie?

Trudne życie na diecie

Jednym z cięższych wyzwań osób, którym zależy na redukcji masy, jest dieta niskokaloryczna. Według zaleceń specjalistów należy ograniczyć ilość spożywanych kalorii, jak również unikać takich metod obróbki dań, które uchodzą za kaloryczne. W pierwszej kolejności zaleca się eliminację pokarmów smażonych. Czarny PR smażenia obejmuje frytki, kotlety, nuggetsy, panierowane warzywa czy ryby, owoce morza, ser, pierogi, faworki, pączki. Lista dań zakazanych rośnie z wraz z nią frustracja kandydata na schudnięcie. Tymczasem wystarczy stosować produkty jak Maestro Gold i smażenie przeplatać z innymi technikami. Dzięki temu nie musimy rezygnować z ulubionych potraw, a jednocześnie nasza waga zacznie spadać.

Tłuszcz do wielokrotnego użytku

Skąd się bierze zła opinia o smażeniu? Głównie ze względu na stosowanie frytury. To specyficzny rodzaj tłuszczu. Można go podgrzewać do znacznie wyższej temperatury niż olej czy masło. Co więcej, frytura typu Maestro Gold nadaje się do wielokrotnego stosowania. W przypadku zwykłych gospodarstw domowych zachodzi podejrzenie, że z tego powodu rodzina całą swoją dietę oprze na daniach smażonych. Frytury dzielą się na płynne, półpłynne i stałe. Najszybciej nagrzewają się te pierwsze, które stanowią mieszankę tłuszczów roślinnych i zwierzęcych. Im lepiej skomponowano ich skład, tym lepszy dają efekt. Producenci zdecydowanie odchodzą od niegdyś popularnego oleju palmowego.

Smażenie coraz zdrowsze

Najlepsze frytury to te, które mają w sobie dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są one znacznie zdrowsze, a sama mieszanka olejów ma opinię bardziej stabilnej. Jej żywotność wydłuża się nawet dwukrotnie w porównaniu do innych, podobnych produktów. W procesie produkcji frytura jest poddawana oczyszczaniu, czyli rafinacji. W ten sposób usuwa się substancje szkodliwe, obniżające jej jakość. Produkt jest trwalszy, ma lepszy wygląd i neutralny zapach. Punkt dymienia w Maestro Gold znacznie przekracza 230°C. To ważna cecha dla kucharza, który nie zmaga się podczas smażenia z gryzącym w oczy dymem, nie wdycha też substancji szkodliwych, w tym tzw. związków polarnych, wytwarzanych podczas rozkładania się tłuszczu w zbyt wysokiej temperaturze.

Korzystny profil żywieniowy

Jaka jest frytura Maestro Gold? Jest to produkt nowej generacji. Stanowi go mieszanka wysokooleinowego oleju słonecznikowego i rzepakowego, pochodzących z europejskich upraw. Frytura pomaga obniżyć koszty przygotowania potraw, ponieważ jest wydajna i efektywna. Na co mogą liczyć konsumenci? Na pewno na produkt, który jest o wiele zdrowszy od innych w swojej kategorii. To prawdziwe bogactwo stabilnych, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA) bez wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA). Również przeciwnicy GMO z powodzeniem mogą sięgać po ten produkt. Oleje wysokooleinowe, stosowane w Maestro Gold pochodzą tylko i wyłącznie z odmian otrzymywanych konwencjonalnymi metodami, a nie drogą inżynierii genetycznej.

Zdrowsze tłuszcze sprawiają, że nie musimy rezygnować ze smażenia lub drastycznie obniżać ilość smażonych dań. Neutralny smak i zapach frytury pozwoli na wydobycie ze smażonych dań ich wszystkich aromatów.

https://omikrongroup.pl/wp-content/uploads/2020/11/maestro-gold-min.jpg