Do czego można stosować słonecznik?

Zdawać by się mogło, że słonecznik w polskiej kuchni nie jest za bardzo doceniany. A to bardzo duży błąd, ponieważ zawiera wiele ważnych dla naszego zdrowia składników. Przede wszystkim wapń, fosfor i żelazo.

Słonecznik bez łupinek stosować można do różnego rodzaju potraw w postaci dodatku. Sam w sobie także może stać się prażoną z przyprawami alternatywą dla niezdrowych i tuczących chipsów w sytuacji, gdy w czasie oglądania wieczornego filmu koniecznie chcemy sięgnąć po coś „na ząb”. Słonecznik dodawać można do domowych, pieczonych ciasteczek z otrębów. Są one bardzo zdrowe, ponieważ nie ma w nich żadnych substancji przetworzonych i toksycznych.

Nie można także zapomnieć o dodawaniu słonecznika do wszelkiego rodzaju sałatek. Dobrze, jeśli na chwilę przed dodaniem do sałatki będzie lekko uprażony. Świetnie odnajduje się w sałatkach z dodatkiem brokułów, świeżego, żóltego lub białego sera, a także pomidorów czy rukoli. Sprawia, że smak kompozycji roślinnej staje się nieco bogatszy i pełniejszy. Danie jest bardziej pożywne.

yellowdream

Cześć, jestem Adrian. Pasjonuje się sportem, muzyką i podróżami. Na moim blogu będę poruszał ciekawe tematy z różnych dziedzin życia. Mam nadzieję, że i Ty znajdziesz coś dla siebie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *