kotlety mielone

Mielone z indyka na trzy sposoby

Kotlety mielone to klasyka. Zajmują one honorowe miejsce obok kotleta schabowego. Dbając o zdrowie, coraz częściej rezygnujemy z wieprzowiny, zastępując ją drobiem. Popularne stało się mięso indycze, które możemy przyrządzić na tysiąc różnych sposobów. Mielone z indyka oraz panierowana pierś wiodą prym. Nie każdy wie, że kotlety mielone można zrobić na wiele różnych sposobów.

Klasyczne mielone z indyka

Klasyczne mielone z indyka robimy identycznie, jak mielone z wieprzowiny (więcej informacji na Wingsofquality.eu). Do mięsa dodajemy namoczoną w mleku bułkę, jajka, zarumienioną na oleju cebulę, czosnek oraz przyprawy tj. pieprz oraz sól. Mięso mielone wyrabiamy na gładką masę. Następnie formujemy z niego kotlety dowolnej wielkości i smażymy je z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu. Kotlety mielone z indyka to idealny dodatek do obiadu. Świetnie nadają się również do kanapek oraz hamburgerów. Wszelkiego rodzaju sosy tj. sos chili, sos czosnkowy, czy sos koperkowy nadadzą hamburgerom oraz kanapkom z mielonym wyjątkowego smaku.

Kotlety mielone z indyka nadziewane serem feta

Kotlety mielone z indyka nadziewane serem feta smakują wybornie. Ser feta z dodatkami nadaje mielonym oryginalnego smaku. Jak nadziewamy kotlety mielone? Mięso przygotowujemy w taki sam sposób, jak do klasycznych mielonych. Ser feta kruszymy i dodajemy do niego ulubione dodatki tj.:

  • peperoni;
  • oliwki;
  • suszone pomidory;
  • świeże pomidory;
  • dowolne zioła np. oregano.

Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Z mięsa mielonego formujemy kotlet mielony. Kotlet delikatnie spłaszczamy w dłoni na grubość około pół centymetra. W środek mięsa wkładamy ser z dodatkami. Następnie brzegi zakładamy na nadzienie w taki sposób, aby zamknąć je w środku. Mielone z indyka nadziewane serem feta smażymy z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu. Zamiast sera fety możemy użyć również goudy.

Kotlety mielone z indyka z niespodzianką w środku

Kotlety mielone z indyka możemy również nadziewać gotowanymi jajkami. Jajka należy ugotować na twardo. Z mięsa mielonego formujemy duże kotlety. Rozgniatamy je na cienki placek. W środek wkładamy ugotowane jajko i owijamy je dokładnie mięsem. Następnie mielone obtaczamy w tartej bułce i smażymy je na głębokim oleju do uzyskania złocistego koloru. Mielone z indyka nadziewane jajkami prezentują się niesamowicie. Zachwycą każdego. To fantastyczne dodatek do obiadu oraz przystawka. Kotlety można podawać z sosem chrzanowym, koperkowym lub z frankfurckim zielonym sosem z ziół. Jeśli porcje są dla nas zbyt duże, zamiast jaj kurzych możemy użyć jaja przepiórcze.

Z mięsa mielonego robimy najczęściej klasyczne kotlety lub sos boloński. Tymczasem kotlety mielone z indyka możemy zrobić na wiele sposobów, zachwycając bliskich nowymi smakami. A na kotletach świat się nie kończy.

yellowdream

Cześć, jestem Adrian. Pasjonuje się sportem, muzyką i podróżami. Na moim blogu będę poruszał ciekawe tematy z różnych dziedzin życia. Mam nadzieję, że i Ty znajdziesz coś dla siebie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *