Tłuszcze, inaczej lipidy, to niezbędny składnik posiłków, zaraz obok białek i węglowodanów. Zdrowe tłuszcze wspierają działanie systemu nerwowego oraz krwionośnego. Choć brzmi to zaskakująco, obniżają poziom cholesterolu. Odpowiadają za przyswajanie witamin oraz są ich źródłem. Jednak z punktu widzenia organizmu ich główną rolą jest magazynowanie energii w postaci tkanki tłuszczowej. Ta fizycznie ochrania narządy wewnętrzne i ochrania nas przed utratą ciepła. W pożywieniu spożycie tłuszczy podnosi sytość posiłku i hamuje wydzielanie soku żołądkowego.
Tłuszcze dzielimy na nasycone oraz nienasycone
Nasycone to te w formie stałej jak masło, smalec, mięso. Nienasycone przyjmują formę płynna na przykład olej rzepakowy czy oliwa z oliwek. Istnieją jeszcze tłuszcze trans, powstałe w wyniku utwardzenia olejów roślinnych i to one są największym zagrożeniem dla naszego zdrowia. Spotkać możemy je w przetworzonej żywności, najczęściej wśród fast foodów smażonych na fryturach, wśród chipsów, przekąsek, ciastek. Warto korzystać z internetowych baz produktów zdradzających nam które produkty zawierają tłuszcze trans. Unikanie ich z pewnością wyjdzie nam na zdrowie, bo to właśnie te tłuszcze odpowiadają za wywoływanie chorób cywilizacyjnych. Przyczyniają się do zatorów żył, zawałów serca, wylewów oraz zwiększają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Warto mieć na uwadze, że zagrożenie płynące z ich spożycia możemy wywołać samodzielnie, podgrzewając do wysokich temperatur, tłoczone na zimno tłuszcze roślinne.
Zobacz również: szpinak potas – ile potasu znajdziemy w szpinaku?
Jakie jest zapotrzebowanie organizmu na tłuszcze?
Dzienna ilość tłuszczy w naszej diecie powinna wynosić od 25 do 30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Jeśli nasze dzienne zapotrzebowanie kaloryczne wynosił 2000kcal, nie oznacza to nic innego jak to, że 30% czyli 600kcal dziennego jadłospisu, powinny stanowić tłuszcze. Dobrze będzie oczywiście wybierać zdrowe ich źródła – niech nie będą to słone przekąski, ani wysoko przetworzona żywność. Osoby chcące ograniczyć spożywanie tłuszczu, powinny decydować się na inne formy obróbki termicznej niż smażenie. Dobrym zamiennikiem będzie na przykład grilowanie.
https://omikrongroup.pl/wp-content/uploads/2020/07/tłuszcze.jpg