Torty z dużą ilością czekolady są deserami niebotycznie kalorycznymi. Już po skosztowaniu jednego kawałka niejedna zwolenniczka zdrowych diet zastanawia się, ile przebieżek będzie musiała zrobić, by zgubić przyswojone kalorie.
Czekoladzie w jakiejkolwiek formie trudno się oprzeć. Czekoladowe torty w większości przypadków składają się z ciemnych ciast typu „murzynek”. Placki tortowe przełożone być mogą różnego typu kremami. Tutaj mamy bardzo szerokie pole do popisu. Przekładanie czekoladowego ciasta kremem czekoladowym wydaje się przesytem i bombą cukrową, prostą drogą do miażdżycy, dlatego czasem warto pomyśleć o tym, by krem nabrał zupełnie innego wyrazu, smaku oraz lekkości.
Jeśli jesteśmy w samym środku sezonu, dlaczego nie stworzyć kremu tortowego na bazie śmietany kremówki z truskawkami? Te owoce świetnie pasują i łączą się z goryczą czekolady. Taki tort, naprzemiennie przełożony masą truskawkową i konfiturą z truskawek z pewnością zrobi furorę na niedzielnym stole.
Jeśli ktoś z kolei lubi połączenie słodyczy czekoladowej z goryczą, może przygotować krem kawowy, na bazie zimnego cappuccino z dodatkiem żelatyny oraz także śmietanki kremowej.
https://omikrongroup.pl/wp-content/uploads/2019/08/torby-z-dużą-ilością-czekolady.jpg