Sezon na cukinię sprawia, że wielu z nas głowi się, co zrobić z nadmiarem tego warzywa na działce. Na targach także jest pełen urodzaj.
Co zrobić?
Najprostszym rozwiązaniem jest przygotowanie placków z cukinii w podobny sposób, jak przygotowuje się placki ziemniaczane. Z racji tego, ze cukinia po starciu przez tarkę wypuszcza dość obfite soki, można pomyśleć nad zmianą mąki. Zwykła mąka za bardzo zdusi smak ciasta, a przecież chodzi o to, by placki smakowały cukinią, a nie skrobią. Tak więc, do placków z cukinii polecamy mąkę kukurydzianą. Dzięki jej zastosowaniu ciasto mimo dużej ilości wody puszczanej przez warzywo, stanie się gęste i bardzo plastyczne. Bez problemu będzie można formować placki na patelni wypełnionej gorącym olejem lub oliwą z oliwek.
Placki z cukinii najlepiej smakują na słono. Ciasto doprawić można także słodką papryką, rozmarynem lub bazylią. Można do niego dorzucić nieco suszonych ziaren dyni lub słonecznika. Dzięki temu placki będą bardziej sycące. Zimna śmietana może wystąpić w roli sosu.
https://omikrongroup.pl/wp-content/uploads/2019/08/zdrowe-placki-z-cukinii.jpg